Constantin Lisnic – în ultimele luni numele acesta răsună în tot Chișinăul, dar în deosebi numele barbershopului său – primul barbershop din Moldova. Nu este un simplu antreprenor – bărbier, dar și un izvor de energie pozitivă. Își iubește lucrul la maxim și depune mult efort în ceea ce face. Societatea și trebuința acesteia constituie pentru el ceva mai valoros decât banii: „ Dacă vrei să devii un antreprenor de succes sau să devii cineva, nu trebuie să  te gândești numai la bani. Trebuie să te gândești la oameni și ce vrei să faci tu pentru ei. O dată ce te gândești să faci ceva pentru societate și îți place ceea ce faci, banii își vor găsi singuri calea spre tine.”

– Cum a început cariera ta în industria frumuseții și anume în cea a bărbaților?

– Ca orice adolescent după 9 clase, nu aveam idee ce să fac, dar soarta mi-a fost să aleg meseria de frizer. Totuși era ceva nou pentru mine și nu știam pe cine să tund, bărbați sau femei, dar anume îmi plăceau frezele astea clasice, cu linii drepte de prin anii `30. Când am ajuns la vârsta de 20 de ani, am înțeles că pentru mine frizurile pentru dame nu reprezintă nici un interes și am hotărât să mă aprofundez mai mult în frizurile astea bărbătești și anume cele clasice, de prin anii 30 – 40, cum purtau soldații germani – cu părțile laterale tunse scurt, în top mai lung. Filmele despre războaie și albumele bunicilor mi-au fost principala sursă de inspirație.

– Care sunt planurile tale pentru viitor? Te-ai gândit să deschizi mai multe filiale ale barbershopului la Chișinău sau chiar în alte orașe?

– Vreau în primul rând să dezvolt ceea ce avem acum, să menținem calitatea și să mai introducem ceva inovații pe piața noastră în ce ține de tunsorile bărbătești și de barba lor. Pe lângă toate am dorința de a deschide o școală de frizeri, unde am putea să învățăm tinerii arta bărbieritului și frezatului, din motiv că ceea ce se predă în școlile noastre profesionale nu te învață practic nimic, și zic asta din propria experiență. Cu ajutorul acestei școli, asemeni barbershopulului, vreau să aduc ceva nou, util și necesar. În viitor, filiale? Păi sigur că visăm la filiale, visăm la ceva mai grandios.  Știu că mulți doritori bărboși sunt și la Bălți, ne gândim chiar și pe acolo să facem vreo vizită.

DSC_07221

– Cine te-a ajutat la crearea designului barbershopului și cât timp a durat procesul?

– Un prieten a venit doar cu careva idei a designului, în rest n-am avut pe nimeni concret care să mă ajute. Când meșterii mă întrebau unde și ce trebuie poziționat, răspundeam după cum simțeam. Cred că a fost vreo legătură cu Universul. Cred că și dorința mea nebună de a-mi îndeplini propriul vis și aspirația de a face ceva bun pentru oameni m-a ajutat și a făcut ceea ce este acuma. Procesul a durat fix 20 de zile. Încăperea am găsit-o pe data de 2 februarie și respectiv pe 23 februarie, oficial ne-am deschis, lucru care era imposibil de făcut, după părerea meșterilor, contrar convingerilor și simțămintelor mele. Deci dacă doriți foarte tare ceva, imposibilul devine posibil.

– „Lisnic Barbershop” a devenit destul de popular.  Au apelat la serviciile voastre vedetele autohtone?

– Da, este destul de popular. Nu ducem lipsă de clienți. Probabil ideea asta a minimalismului și simplismului ține departe vedetele noastre, care, posibil se-ntreabă dacă merită să ne viziteze sau nu. Plus și prețul nostru, nu este unul prea mare, aici apare stereotipul că ceea ce e ieftin nu e de calitate astfel le apar temeri c-ar fi nivelul calității joase. Mă rog, depinde ce înțelegem noi prin vedete. La sigur vin băieți din diferite televiziuni sau alte părți, dar să zicem că ar fi venit Bill Gates sau Barack Obama nu se poate. Noi îi așteptăm, în caz că doresc să-și crească barbă (râde). Tendința de a crește barbă apare și prin rândurile politicienilor noștri așa că sunt bineveniți la noi în salon, vor fi întâlniți cu pâine și sare așa cum întâlnesc ei persoanele străine la aeroport (aici râd eu).

DSC_07781

– Ce zici de concurență? Ai concurență pe piața noastră? Dacă da, este ea un obstacol sau o motivație pentru tine?

– Concurența din câte văd eu, apare și este o motivație, nicidecum un obstacol și cu cât va fi mai mare concurența cu atât și motivația va crește. Noi nu ne temem pentru că suntem primii și dacă suntem primii suntem și cei mai buni.

– Ca regulă, când se așează femeile în fotoliul coaforului le place să mai întrețină o conversație despre ceva sau cineva cu frizerul, bărbații tot procedează la fel?

– Bărbații la discuții sunt puțin mai rezervați, dar în sinea lor sunt aceleași femei. Dacă începi să-i descoși ei pot să bârfească chiar mai mult decât o femeie, de la caz la caz. Fiecare om are nevoie de o abordare diferită pentru ași deschide sufletul și gura (râde). Fiecare bărbat vine cu problemele sale. Evident că orice om le are, cineva dorește să le expună cineva nu, dar dacă ai o abordare corectă la ceea ce faci, fiecare client pe lângă toate mai poate deveni și un prieten.

image12

– Unde este limita dintr-un bărbat bine îngrijit și unul efeminat?

– Cred că nu este un standard scris undeva, pentru un domn care lucrează în poliție și un cercel în ureche sau piercing este ceva amoral și ieșit din comun, limita asta este și trebuie să fie. Nu pot zice nimic concret la tema dată, cred că un bărbat, atunci când se uită în oglindă trebuie să vadă un bărbat, dacă vede ceva mai mult decât bărbat înseamnă că a trecut măsura cu îngrijirea sa personală.

– Barbershopul din câte știu eu, este strict pentru bărbați. În echipa voastră activează o domnișoară. De ce?

– În colega noastră, am văzut un potențial foarte mare și am zis de ce nu? Cu atât mai mult că pe piața noastră este foarte greu să găsești un meșter într-adevăr bun și încă să mai fie bărbat. Noi am hotărât  să facem din Valeria un bărbier bun, dar cred că și un bărbat bun. Ea face parte din echipa noastră și așa cum suntem mai mulți bărbați, cu încetul devine și ea mai bărbătoasă. Am hotărât să nu facem o discriminare așa mare. Da!  Într-un barbershop trebuie să lucreze doar bărbații, dar dacă potențialul bărbier are un talent și vrea să-și-l manifeste cred că nu trebuie să ne axăm pe sexul acestuia.

13087720_591736224324670_2096296501067730454_n

– În final te rog să sugerezi o listă elementară a ce trebuie să facă fiecare bărbat pentru a fi unul îngrijit?

– Ca să arăți bine n-ai nevoie de atât de mult timp , e suficient și 5 minute dimineața când ai intrat în baie să-ți faci igiena personală să ridici puțin capul și ochii somnoroși să-i deschizi puțin mai tare să te uiți în oglindă și la părul și barba ta dacă o porți. Fix așa și cu cosmetica. Nu-i nevoie de așa de multă cosmetică pentru a fi îngrijit. Un bărbat în ceea ce ține de tunsoare și barbă are nevoie doar de ceară pentru păr, ceară pentru bărbie și ulei pentru bărbie în cazul că are o bărbie aspră. În viziunea bărbaților, când le zici că să-și îngrijească părul și bărbia își imaginează că trebuie să aibă atâta cosmetică cât are soția sau prietena sa, o garderobă întreagă. Nu! Pur și simplu trebuie să te iubești puțin mai mult, iar pentru asta sunt suficiente  și 5 minute pe zi.

DSC_07621

Pentru a urmări activitatea barbershopului accesați pagina sa de facebook.

Interviu realizat:  Nadejda COȚAGA
Sursa foto: Gălușcă Alina; facebook.com